Vermijd brandwonden deze eindejaarsperiode
Op dit moment verkopen vuurmanden als zoete broodjes in ons land. Het buitenshuis 'coronaproof' afspreken met familie en vrienden (max. 4 personen) is toegestaan. Heel wat Belgen denken er duidelijk hetzelfde over. De vraag naar vuurkorven is immers al meer dan verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. Het gezellig rond vuurkorven en -schalen feestvieren is echter niet zonder gevaar.
De brandweer raadt het gebruik van een vuurmand of vuurkorf af omdat het risico op brandwonden en brand te groot is.
Kies je er toch voor een vuurkorf of vuurschaal gebruiken? Dan geven wij je enkele tips om dit op een veilige manier te doen:
- De stabiliteit en veiligheid van de vuurkorf of vuurschaal die je aanschaft zijn essentieel om geen brand te veroorzaken. Zet je schaal tevens op een stabiele ondergrond, ver genoeg van gebouwen of ontvlambaar materiaal.
- Draag geen sjaal of andere losse kledij wanneer je het vuur aansteekt of u zich dicht bij het vuur bevindt. Lange lucifers of een lange aansteker zijn handig om het vuur vanop iets meer afstand aan te steken.
- Hou afstand van vuur. Rondvliegende gensters kunnen gaten maken in kleding en brandwonden veroorzaken. Hou kinderen en huisdieren uit de buurt van het vuur.
- Gebruik steeds onbehandeld en droog hout. Gebruik geen brandversnellers.
- Plaats je vuurschaal nooit onder een afdak of veranda, dit om brandgevaar, maar ook CO-intoxicatie te vermijden.
- Zet een blusmiddel, zoals een emmer water of zand, dichtbij klaar.
- Verplaats nooit een brandende of warme vuurschaal. Na gebruik blijft een vuurschaal nog heel lang heet. Ruim de as pas op als de korf of schaal helemaal afgekoeld is (meestal de dag nadien).
Het stoken van een kampvuur is dan weer volledig verboden!
Bekijk hier een interessante video van TVLimburg
Wist je dat er elk jaar mensen brandwonden oplopen door vuurwerk?
Steek zelf geen vuurwerk af! Het is verboden en levensgevaarlijk.