Wespenverdelging door de brandweer
Warm weer, en daar zijn ze weer: wespen.
Wil je een wespennest laten verdelgen door de brandweer?
Neem dan altijd contact op via je lokale brandweerpost, nooit via het noodnummer. Heel wat van onze posten hebben een wespenformulier. Dat is de handigste manier om een wespennest te melden.
Meld alleen hinderlijke wespennesten.
Niet alle wespennesten hoeven verdelgd te worden, zeker niet als ze op een plek zitten waar je eigenlijk niet komt.
- Wespen zijn ook nuttige beestjes. Ze jagen onder andere op vliegen en muggen. We kunnen onze natuur en onszelf dus een handje helpen door niet alle nesten te verdelgen. In dit artikel van Natuurpunt leer je meer over het nut van wespen en hoe je ze toch van bij je drankje op het terras weghoudt.
- In de zomer worden heel veel wespennesten gemeld bij de brandweer. In 2018 bestreden we in Brandweer Zone Rand ongeveer 20 000 nesten. Dit vraagt veel inspanningen van onze brandweermensen, vaak in hoge temperaturen. De wachttijden kunnen oplopen, zeker tijdens heel warme periodes wanneer we het aantal verdelgingen beperken voor onze eigen veiligheid.
De brandweer verdelgt alleen wespen.
Bijen en hommels zijn beschermd. Als je ze wil laten weghalen, contacteer je hiervoor een imker. Weet je niet welk geel-zwart insect in je tuin rondvliegt? Dit overzicht kan je helpen.
Tips:
- Een wesp is niet behaard. Wel een donsje? Dan is het waarschijnlijk een bij of hommel.
- Een wesp blijft niet ter plaatse vliegen. Zweefvliegen doen dat wel.
Verdelging van een wespennest door de brandweer is niet altijd gratis. Of je voor de verdelging een factuur krijgt, hangt af van hoeveel hinder het nest veroorzaakt.
Retributiereglement